Konstnären

Kung Carl XVI Gustaf och Blaziuz i Hemavan 2003.

Blaziuz alias Ingemar Selander, är en Svensk konstnär med rötterna i Norrland. Han arbetar i huvudsak med måleri, och använder fåglar som en figurativ utgångspunkt i sina verk. Sedan 2002 har Blaziuz drivit sitt konstnärskap som företag genom en enskild firma, och han har sålt egen konst, på egen hand, genom sitt egna företag.

Konstnären växte upp vid havet i industrisamhället Holmsund utanför Umeå. Fadern Lars-Göran var sjukpensionär under konstnärens ungdomsår och framåt (fadern skulle senare göra karriär i högre ålder som författare och dockspelare). Modern Margareta var under samma period hemmafru, dagmamma och dockspelare. Blaziuz barndom och ungdomsår präglades av ett djuplodande intresse för bilden, teckning, måleri och den för människan visuella kraften i största allmänhet. Tidigt kom Blaziuz även att intressera sig för djur, till att börja med kattdjur, och sedermera fåglar. Fåglar har sedan dess varit ett genomgående tema för Blaziuz bildvärld.

Blaziuz utbildning började 1994 och då som lärling för konstnären Bengt Jahnsson-Wennberg. I kyrkskolans gamla aula i Holmsund utanför Umeå arbetade Blaziuz med stilleben och färglära i Bengts regi. Även kroki, modellteckning och modellmåleri ingick i studierna och detta genom ABFs konstskola i Umeå där Bengt arbetade som lärare. Hösten 1995 flyttade Blaziuz till Skåne och började studier på Konstlinjen vid Nordvästra Skånes folkhögskola i Munka-Ljungby. Där övade konstnären sina färdigheter i foto, keramik, grafik, måleri, teckning och skulptur. 1996 fortsatte studier vid Gerlesborgsskolan i Stockholm där fokus låg på måleri och teckning, bl a modellmåleri och arbeten med stilleben.

Mellan 1998-2002 jobbade Blaziuz på egen hand med måleriet samtidigt som han arbetade extra som bildlärare i högstadiet, förskolelärare och taxichaufför.

2002 registrerade Blaziuz sin firma och började arbeta heltid med konsten. Konstnären specialiserade sig på att jobba mot arbetsplatskonstföreningar i Sverige, Danmark och Norge, vilka han besökte genom ett högfrekvent resande till framförallt Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå, Kiruna, Köpenhamn, Oslo, Bergen och Stavanger.

2008 träffade Blaziuz sin blivande fru, jazzsångerskan Monica Selander, och i augusti 2009 föddes deras första barn, en son. I dag består Blaziuz familj av fem barn och två vuxna.

Under årens lopp har Blaziuz sålt verk till en rad regioner och kommuner i Sverige. Han har också levererat verk till åtskilliga privata samlare runt om i Norden. Bl a har konstnären, på uppdrag, skapat ett porträtt av finansmannen Anders Wall. Flertalet företag i Sverige och utomlands har valt verk av Blaziuz i sin utsmyckning av sina fastigheter. Konstnären har även genomfört utställningar på gallerier och muséer i Sverige, bl a medverkade han på Vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm 2002, där han ställde ut två akvareller.

Två av Blaziuz oljor köptes in av Deere & Co. 2013, och de hänger nu på företagets internationella huvudkontor i Moline, Illinois, USA. 2003 fick Blaziuz i uppdrag att skapa ett jubileumsverk åt företaget Hemavans Högfjällshotells 50-års dag. Verket i fråga, litografin “Liten fågel”, invigdes av Kung Carl XVI Gustaf i Hemavan samma år.

Blaziuz arbetar i dagsläget med att vidareutveckla sitt fågeltema genom verk i framförallt olja och akvarell. Han arbetar också med andra teman, såväl figurativa som abstrakta, i skulptur i trä. Dessutom är konstnären aktiv med utvecklandet och skapandet av scenografi, affischer och dockor åt Dockteater Månstjärnan.